Tunus’ta siyasilerin Askeri Mahkeme’de yargılanmasına karşı protestolar
Tunus’ta muhalefetin çatısı olan Ulusal Kurtuluş Cephesi üyesi Şeyma İsa’nın Askeri Mahkeme’de yargılanmasına tepki geldi.
Başkent Tunus’ta “ordu aleyhinde provokatif haberler yaymak” suçlamasıyla Askeri Mahkeme’de ifade vermeye çağrılan İssa’ya destek veren göstericiler, adliye binası önünde eylem yaptı.
Eyleme katılan İsa’nın avukatı Abdurrezak el-Kiylani burada yaptığı açıklamada, “Askeri yargı siyasi hesaplaşma arenasına dönmüştür. Bu konunun ciddi bir şekilde ele alınması gerektiğini düşünüyoruz. Hepimiz biliyoruz ki; askeri yargı orduyu temsil eder. 2014 Anayasasına göre ordumuz cumhuriyetçi ve siyasidir. Sorunlara karışmaz. Herkes gibi menzil içindedir.” dedim.
Kıylani, müvekkilinin “orduya itaatsizlik ve Cumhurbaşkanı Kays Said hakkında uygunsuz haber yaymak” suçlamasıyla ifade vermeye çağrıldığını ve müvekkilinin de yurt dışına çıkış yasağı getirildiğini belirtti.
İfadesinin ardından serbest bırakılan İsa’ya destek için toplanan halk da olaysız dağıldı.
Tunus’ta siyasi kriz
Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, 25 Temmuz 2021’de açıkladığı olağanüstü kararlarla meclisin çalışmalarını dondurdu ve iki ay sonra yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek yürütmeyi kendisine bağladı.
Said’in 13 Aralık 2021’de açıkladığı “siyasi krizden çıkış yol haritası” kapsamında 25 Temmuz 2022’de anayasa referandumu, 17 Aralık 2022’de ise erken genel seçim yapıldı.
Genel seçimlerin ilk turunda seçmenlerin yalnızca yüzde 11,22’sinin sandık başına gitmesi, muhalefetin Cumhurbaşkanı Said’in meşruiyetini tartışmasına neden oldu.
Tunus’ta bazı kesimler, Said’in kararlarını “darbe” olarak nitelendiriyor ve ülkenin demokrasiden uzaklaştığını savunuyor.